Spökskrivaren Palmkvist

Du ser oss antagligen överallt, utan att tänka på det. Du står i bokhandeln och håller i en helt ny roman, och vid sidan om författarens namn finns en annan person nämnd, som i förbifarten, eller så är fantomskrivaren inte omnämnd över huvud taget. Precis som det borde vara, om du frågar mig. Jag är ju uppdragsgivarens hemlighet – med all rätt.

Det här tillvägagångssättet är vanligare än man tror, och det handlar naturligtvis om att upphovsmannen själv inte har tid eller lust att sätta ihop manuset. Att skriva finliret. Visste du till exempel att både Tom Clancy och James Patterson använder sig av spökskrivare? Det är sant, och gäller också biografier om Hilary Clinton, Barack Obama och en oändlig mängd andra.

Frågan man ofta får är om det är etiskt att arbeta på det här sättet. Svaret är lika enkelt som kort – sjävklart är det en bra och accepterad väg att ta. Det handlar i grund och botten om att förädla någon annans idéer, tankar och ord på bästa möjliga sätt. Det är ett samarbete, som inom vilket området som helst.

Behöver du fler anledningar?

Att skriva en bok är ett omfattande arbete som kan kräva uppåt ett år av din tid, och arbetsinsatsen kan ibland kännas helt oöverstiglig för den orutinerade författaren. Man kan också säga att det är ett heltidsjobb, utöver det jobb som du antagligen redan har. Min insats ska alltså göra det enklare för dig.

Läs mer på min sida www.fantomskrivare.se / www.spökskrivaren.com

Conny Palmkvist är en svensk författare som brinner för litteratur & goda samarbeten. Anlitas som textspecialist & storyteller.