Författarhjälpen

Det är lika bra att vara ärlig från början. Det är skönt att du har vänner, men när det handlar om ditt manus gör de dig inte mycket nytta. Man lovar att man ska vara ärlig och säga sitt hjärtas mening, men i processen uppstår sedan den där svåra och gnagande känslan av att man kommer att såra motparten.

Jag lovar att du kommer att slippa löst formulerade åsikter. Branschen är tyvärr full av dem. Klyschor som berättar att du använder dig av klyschor. Jag erbjuder dig handfasta råd och säker vägledning kring hur du bäst går vidare med ditt manus.

Du anlitar mig alltså inte för att bli smickrad eller för att lyssna till löst sammansatta skrivråd, utan för att öka dina chanser till att bli utgiven.

REDAKTÖREN

Som redaktör går jag igenom ditt manus från början till slut med både ingrepp i texten och mer övergripande funderingar. Hur ser dramaturgin ut, och var glipar stilen? Håller du din överenskommelse med läsaren? Det kan också handla om rytm och enskilda scener, och om hur du framställer dina karaktärer. Är det trovärdiga porträtt?

I stort kan man säga att det här är saker som det tar flera år att lära sig se och förmedla till dig som författare – det är också därför man kan garantera att texten tar ett stort steg framåt i arbetet med redaktören. Om du tar ditt arbete på allvar, så kan du aldrig avvara en god redaktör.

Det gäller alla författare, både erfarna och debuterande.

LEKTÖR & COACH

Lektören är en professionell läsare, som tar ett helhetsgrepp på din historia. Tjänsten påminner om redaktörens, men vi gör inga direkta noteringar i ditt manus. Istället får du en klar och stadig sammanfattning om vad som fungerar, och vad som brister i din framställning.

Lektören har inte författarens sentimentalitet kring texten och ser gärna förkortningar, förtydliganden och omskrivningar där det behövs. Ord och inga visor, om lektören gör sitt jobb på rätt sätt. Då kommer du att ha tydliga riktlinjer nästa gång sätter dig med materialet.

Är det värt pengarna? Utan tvekan ja, om du vill bli utgiven, eller öka dina chanser.

Conny Palmkvist är en svensk författare som brinner för litteratur & goda samarbeten. Anlitas som textspecialist & storyteller.